Vuoden Pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle, teolle tai ilmiölle, joka on olemassaolollaan, toiminnallaan tai käytöksellään edistänyt positiivista pelikulttuuria, suvaitsevaisuutta ja asiallista käytöstä peleissä, keskustelua digitaalisesta pelaamisesta tai vähentänyt pelaamiseen liittyviä haittoja.

Vuoden pelikasvattaja 2021: Non-toxic - Syrjimätön pelikulttuuri -hanke

Kuvassa konsoliohjain ja hiiri pride-väreissä

Tänä vuonna Pelikasvattajien verkoston jäsenistä koostuva raati on valinnut Vuoden pelikasvattajaksi Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman “Non-toxic - Syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen”.

Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri on valtakunnallinen hanke, jossa pelikulttuuria ja pelitoimintaa kehitetään kaikille avoimeksi ja turvalliseksi, vihapuheesta ja häirinnästä vapaaksi harrastukseksi. Näin raadin jäsenet kommentoivat valintaansa.

  • “Non-Toxic -hanke törmäyttää toimijoita eri sektoreilta ja aloilta, jotta pelikasvatuksen kehittämisen tueksi saadaan mahdollisimman monipuolisesti kokemuksia ja näkemyksiä.”
  • “Hanke on tehnyt todella tärkeää selvitys- ja muuta konkreettista työtä positiivisen pelikulttuurin edistämiseksi jo useiden vuosien ajan. Non-toxic -sertifikaatin luominen yhdessä SEUL:n kanssa on ollut tärkeä konkreettinen avaus myönteisemmän pelikulttuurin edistämiseen liittyvään työhön.”

Suomen elektronisen urheilun liiton ja Non-Toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hankkeen järjestämä Non-Toxic -sertifikaattikoulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa tammi-helmikuussa 2021. Sertifikaatti kertoo, että toimija on sitoutunut kehittämään turvallisempaa ja yhdenvertaisempaa pelaamista.

"Kiitos kaikkien syrjimättömän pelikulttuurin edistämiseksi työskentelevien puolesta! Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden ylläpitämä Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri –hanke on toiminut jo kahdella hankekaudella vuodesta 2017 lähtien. Tämä kunnianosoitus kuuluu kaikille, jotka hanketta ovat olleet ideoimassa, toteuttamassa ja rakentamassa. Lisäksi tämä on tunnustus kaikille, jotka ovat osallistuneet Non-toxic –työhön tavalla tai toisella sekä kaikille, jotka työssään tai harrastuksessaan edistävät yhdenvertaisuutta pelikulttuurin eri puolilla. Kuten valinnan perusteluissa todettiin, työtä pelikulttuurin syrjimättömyyden puolesta vielä riittää ja iloitsemme siitä, miten moni jo on ottanut työn omakseen. Kiitos! ”

Lue lisää Vuoden pelikasvattajasta

Vuoden pelikasvattajat aiempina vuosina:

Vuoden 2020 Pelikasvattaja oli Mika Joensuu
Vuoden 2019 Pelikasvattaja oli Mikko Meriläinen
Vuoden 2018 Pelikasvattaja oli Pelimiitti-toiminta
Vuoden 2017 Pelikasvattaja oli Suomen pelimuseo
Vuoden 2016 Pelikasvattaja oli Jussi "Kaapo" Kosonen
Vuoden 2015 Pelikasvattaja oli 100k esports
Vuoden 2014 Pelikasvattaja oli Yleisradio

Äänestä Vuoden pelikasvattaja 2021

Voit ehdottaa vuoden pelikasvattajaa tällä lomakkeella.

Pelikasvattajien verkosto valitsee ehdotuksista Vuoden pelikasvattajan.