Tekoälykuvituskuva
Vuoden pelikasvattajaa etsitään taas!
Vuoden pelikasvattaja on arvonimi, joka myönnetään vuosittain Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle tai ilmiölle, joka on toiminnallaan tai olemalla olemassa – edistänyt positiivista Pelikulttuuria.
Positiivinen pelikulttuuri tarkoittaa esimerkiksi sellaista käyttäytymistä pelaajayhteisöissä, jossa korostetaan huomaavaisuutta, tukea ja kunnioitusta kaikkia pelaajia kohtaan. Positiivinen pelikulttuuri toimii vastavoimana toksiselle pelikulttuurille, kuten häirinnnälle, portinvartijuudelle, halventamiselle, seksismille ja uhkailulle.
Positiivista pelikulttuuria on esimerkiksi:
- Reilu peli: Noudatetaan pelin sääntöjä ja pyritään voittamaan sääntöjen puitteissa.
- Kannustava vuorovaikutus: Pelaajat tukevat ja auttavat toisiaan.
- Monimuotoisuus ja inklusiivisuus: Kaikenlaiset pelaajat, taustasta tai osaamistasosta riippumatta, ovat tervetulleita pelaamaan.
- Rakentava palaute: Kritiikkiä annetaan kehittävässä hengessä ilman hyökkäyksiä tai halventamista.
- Hyvä kilpailuhenki: Hyväksytään häviöt ja iloitaan samalla muiden menestyksestä.
Pelaajien lisäksi pelinkehittäjillä, julkaisijoilla, medialla ja tapahtumajärjestäjillä on keskeinen rooli positiivisen pelikulttuurin edistämisessä. Pelikasvattajien verkoston ohjausryhmä valitsee Vuoden pelikasvattajan lähetetyistä ehdotuksista. Voit lähettää ehdotuksia 28.10.2024 kello 09:00 saakka.
➡ Ehdota Vuoden pelikasvattajaa tällä lomakkeella
Vuonna 2023 pelikasvattajan tunnustus myönnettiin Female Gaming Finland ry:lle!
Female Gaming Finland ry on kaikenikäisille naisille ja sukupuolivähemmistöille suunnattu videopeliyhteisö, joka pyrkii edistämään naisten ja sukupuolivähemmistöjen asemaa pelimaailmassa. Tämä toteutetaan käytännössä erilaisten julkaisujen, blogikirjoitusten, medianäkyvyyden ja kentälle jalkautumisen kautta. Yhdistyksen tarkoitus on tuoda esille ja purkaa naisten ja sukupuolivähemmistöjen kohtaamia rakenteellisia esteitä.
“Suurin osa suomalaisista videopeliyhteisöihin ja -tapahtumiin osallistujista on miehiä. Tämän vuoksi naisilla ja sukupuolivähemmistöillä saattaa usein olla korkeampi kynnys osallistua pelitoimintaan. Suomessa naisille ja sukupuolivähemmistöille ei ole tarjottu aikaisemmin samankaltaista toimintaa tai tukea. Tavoitteemme on, että kaikkien olisi mahdollisimman helppo osallistua pelaamiseen liittyvään toimintaan” kerrotaan yhdistyksestä.
Tutustu vuoden 2023 Pelikasvattajaan osoitteessa:
www.femalegamingfinland.fi
Vuoden pelikasvattajat 2014-2023
- 2023 – Female Gaming Finland ry.
- 2022 – Laura “lapa” Kyntäjä
- 2021 – Non-toxic – Syrjimätön pelikulttuuri -hanke
- 2020 – Mika Joensuu
- 2019 – Mikko Meriläinen
- 2018 – Pelimiitti -toiminta
- 2017 – Suomen pelimuseo
- 2016 – Jussi Kosonen
- 2015 – 100k esports
- 2014 – Yleisradio